Recept: Cranberry Apple Crumble

Recept: Cranberry Apple Crumble


Apple Crumble heeft me nog nooit teleurgesteld. Het glorieuze taartje kent vele variaties, waarvan ieder alternatief weer vingeraflikkend-lekker is. Één van mijn favorieten is Cranberry Apple Crumble -en daar zijn natuurlijk ook weer veel variaties op. Lees hieronder hoe ik deze verrukkelijke taart maak. 

Wat heb je nodig?
Voor de vulling:
– 4 middelgrote appels;
– 150 gram cranberry’s; (Ik hou van een wat zuurdere crumble. Je kunt natuurlijk ook minder cranberry’s in je vulling doen of meer suiker om het iets zoeter te maken.)
– 100 gram suiker;
– 1 sinaasappel;
– 1 citroen;
– Gember (optioneel);
– Nootmuskaat;
– Kaneel;

Voor de crumble:
– 120 gram havermout, of 70 gram bloem en 50 gram havermout;
– 100 gram suiker;
– 120 gram koude roomboter;
– Vanille extract;
– Snufje zout;

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Maak de appels schoon, snij deze door vier en verwijder het klokhuis. Ik schil de appels nooit, want ook in de schil zitten goede voedingsstoffen. Daarnaast proef je de schil niet in je taart. Rasp vier stukken appel en snij de andere twaalf stukken in kleine blokjes.
  3. Doe de appels in een (saus)pan samen met de cranberry’s en de suiker. Rasp de citroen boven de pan en snij deze daarna doormidden en knijp het sap uit de citroen. Doe hetzelfde met de sinaasappel.
  4. Rasp vervolgens gember naar smaak bij de appels en cranberry’s. Dit is optioneel. Zelf vind ik citroen en gember heel goed samengaan.
  5. Voeg als laatste nog een snufje kaneel en nootmuskaat toe.
  6. Zet je pan op een laag vuurtje met de deksel erop voor ongeveer 10 minuten tot het op een grove gelei lijkt. Roer af en toe wel goed door.
  7. Terwijl je appels en cranberry’s op het vuur staan, kun je beginnen aan de crumble. Neem 70 gram havermout en vermaal deze in een keukenmachine tot meel. (Je kunt ook 70 gram meel, volkorenmeel of bloem gebruiken.)
  8. Snijd de roomboter in kleine blokjes. Doe de boter vervolgens in een beslagkom samen met de havermoutmeel, havermout, suiker, vanille extract en een snufje zout. Meng de boter met de droge ingrediënten tot een kruimelig deeg ontstaat.
  9. Schenk de appel-cranberrygelei in een ronde ovenschaal (20 cm) en verdeel vervolgens het kruimeldeeg gelijkmatig over het fruit.
  10. Zet de crumble voor 45 tot 50 minuten in de oven.
  11. Laat de crumble nog even afkoelen en genieten maar! De taart is extra lekker als-ie geserveerd wordt met een bolletje vanille-ijs.

 

frozen cranberrys

Crumble 6

 

+ There are no comments

Add yours