Salted Caramel Cupcakes

Salted Caramel Cupcakes


Zoet en zout combineren, het kan je recept maken of breken. In dit geval is zoet en zout een match made in heaven. De combinatie kwam tot zijn recht in deze heerlijke Salted caramel chocolate cupcakes. 

Wat heb je nodig voor 12 cupcakes?
– 175 gram bloem
– 50 gram cacao
– 180 gram suiker
– 80 gram melkchocolade chips
– 80 gram pinda’s
– 2 middelgrote eieren
– 120 milliliter afgekoelde koffie
– 120 milliliter karnemelk
– 100 milliliter zonnebloemolie
– theelepel baking soda
– snufje zout

Voor de core:
100 ml gezouten karamelsaus

Wat heb je nodig voor de karamelsaus? 
– 200 gram suiker
– 240 milliliter water
– 100 gram boter (in kleine stukjes gesneden)
– 150 ml slagroom
– halve theelepel zout

Wat heb je nodig voor de frosting:
– 150 gram ongezouten zachte boter
– 250 gram poedersuiker
– De rest van de karamelsaus
– 50 gram Pinda’s

Wat moet je doen?
1. Allereerst: verwarm de oven voor op 160 graden.
2. Zeef de bloem, cacao, suiker, baking soda en zout in een kom en voeg daarna de chocolade chips en pinda’s toe. Roer dit door elkaar.
3. Klop in een andere kom de eieren los en voeg daarna de koffie, karnemelk en zonnebloemolie toe. Klopt dit weer goed door.
4. Nu kun je de droge ingrediënten bij je koffiemengsel toevoegen. Meng dit goed door elkaar zodat er geen klontjes in je beslag zitten. Als je hiermee klaar bent zul je misschien denken dat je beslag wel heel vloeibaar is. But no worries, dat hoort zo.
5. Verdeel het beslag over 12 cupcakevormpjes en doe deze vervolgens voor ongeveer 25 minuten in de oven.

6. Nu kun je beginnen met het maken van je karamelsaus. Doe de suiker en het water in een sauspan. Roer dit even door en zet dan het vuur aan en wacht tot de suiker (licht)bruin wordt. Het is belangrijk dat je tijdens het wachten niet door de suiker roert! Anders gaat je suiker kristalliseren en kun je gedag zeggen tegen je karamelsaus.
7. Wanneer de suiker mooi bruin is geworden doe je het gas uit en schenk je langzaam de slagroom bij de karamel. Blijf ondertussen met een garde goed roeren. Denk erom dat de karamel superheet is, dus brand je hierbij niet!
8. Wanneer de slagroom is toegevoegd, kun je de boter aan de karamel toevoegen. Blijf opnieuw goed roeren.
9. Als laatste voeg je een halve theelepel zout toe.
10. Laat de saus nu afkoelen.

11. Wanneer de cupcakes klaar zijn, laat je ze -uiteraard- eerst helemaal afkoelen.
12. Nadat de cakejes zijn afgekoeld, snijd je in het midden een core van ongeveer een centimeter diep.
13. Daarna kun je de karamelsaus hierin schenken. Zelf schonk ik eerst wat karamelsaus in een boterhamzakje en knipte daar een klein gaatje in. Zo was het heel makkelijk om niet te knoeien terwijl ik de cupcakes vulde met saus.

14. Als laatste maak je de frosting.  Doe de boter in een kom en klop dit luchtig.
15. Voeg daarna de poedersuiker beetje bij beetje toe. Roer dit eerst langzaam! Anders wordt het poedersuiker happen (niet dat dat zo erg is :P).
16. Wanneer je alle poedersuiker hebt toegevoegd is het tijd om het magische ingrediënt toe te voegen. De rest van de karamelsaus! Klop de botercrème met de karamelsaus tot een geheel en je frosting is klaar!
17. Nu is het tijd om de cupcakes te voorzien van de frosting. Je kunt de frosting gewoon over de cupcakes smeren met een mes of de frosting in een spuitzak doen en het daarmee versieren.
18. Strooi als finishing touch nog wat pinda’s over de frosting en dan is het eindelijk tijd om dit goddelijke hapje te proeven! DSCN0982 Salted Caramel cupcakes 4x Salted Caramel Cupcakes 3x

 

2 Comments

Add yours

+ Leave a Comment