Havermout-custardcake

Havermout-custardcake


Bakken is voor mij hetzelfde als ademen, het moet gewoon. Zelfs wanneer het buiten 27 graden is, ben ik in de keuken te vinden. Dat het in de keuken door het blazen van de oven nog warmer wordt, neem ik voor graag lief. Het gevolg? In huis is het net zo heet als buiten, máár ik heb wel een overheerlijke cake in elkaar geflanst. 

Wat heb je nodig?
150 gram zachte roomboter
– 150 gram suiker
– 2 eieren
– 150 gram amandelmeel of bloem
– 2,5 cups (600 ml) melk 
1,5 cups (140 gram) havermout
– Snuf baking soda
– Rasp en sap van 2 citroen
– Snufje zout
– 125 gram frambozen en 2 perziken in reepjes gesneden (of ander fruit naar keuze)

Wat moet je doen?
1. Verwarm de melk in een pan en voeg de havermout toe wanneer de melk nog net niet kookt. Laat de pan voor 5 minuten op een laag vuur staan en roer regelmatig. Laat de havermout vervolgens afkoelen.
2. Roer de boter met de suiker tot het goed is vermengd. Voeg daarna de eieren toe en klop dit even stevig door. Zeef de bloem of meel bij het beslag en roer dit opnieuw goed door.
3. Schenk nu de helft van de afgekoelde havermout bij het beslag en klop het beslag met een garde tot er geen klontjes meer zijn. Mix daarna de rest van de havermout door het beslag.
4. Voeg nu de baking soda, zout en citroen toe. Als je niet zo’n citroenfan bent, kun je het ook weglaten of alleen het sap van één citroen gebruiken.
5. Schenk vervolgens het beslag in een ingevette ovenschaal (34×25 cm). Zelf gebruikte ik een te kleine ovenschaal (oeps) waardoor niet al het beslag in de schaal paste. Gelukkig had ik ook nog ramekins waar het overige beslag in kon. Overigens ook heel leuk om de cake in ramekins te bakken zodat iedereen zijn eigen kleine cakeje heeft.
6. Verdeel het fruit over de cake en bak de cake daarna voor 45 minuten op 180 graden. Als je de cake ook in ramekins wilt bakken, hoef je deze maar voor 25 minuten te bakken.
7. Wanneer je de cake uit de oven haalt, zul je zien dat het midden van de cake wiebelig is. Dat hoort zo. De buitenkant van je cake is gewoon cake en de binnenkant doet je denken aan een hemelse custard. Serveer de cake warm. Maak de treat nog lekkerder door de cake met een bolletje ijs te serveren.

oat4 oeat3 oat2

+ There are no comments

Add yours